Zomerserie: Boer buiten dienst mist geen vergadering

  • LTO Noord
  • Friesland

Van betrokken en trouwe melkveehouders en bestuurder gingen Lammert en Anneloes Kalsbeek naar betrokken en trouwe boer buiten dienst. Ze wonen dan wel in een burgerwoning, maar zijn nog ambassadeur van LTO Noord, actief binnen de afdeling en volgen het nieuws over de sector op de voet.

Molkfeebedriuw Kalsbeek staat op het bordje bij de voordeur van een burgerwoning in het Friese dorp Goutum. Hier wonen Lammert en Anneloes Kalsbeek sinds de verkoop van hun melkveebedrijf in 2021. Op de tafel in hun gezellige woonkeuken liggen voornamelijk vakbladen. Een teken dat ze nog volop betrokken zijn bij de agrarische sector.

Lammert Kalsbeek en boerendochter Anneloes trouwden in 1981. De eerste jaren van hun huwelijk woonden ze naast de boerderij, maar in 1988 verhuisde het stel naar het ouderlijk huis van Lammert Kalsbeek, waar zijn vader en opa ook al boer waren. Hij was de beoogd opvolger. ‘Koeien melken en boer wezen, dat was mijn droom.’

Tegelijk met de verhuizing naar de boerderij werd hun tweede en jongste dochter geboren en bouwde het stel een nieuwe ligboxenstal. ‘We hadden destijds weinig quotum, dus achteraf vraag ik mij af waar wij en de bank het lef vandaan haalden om dit te financieren, maar we deden het gewoon’, vertelt Kalsbeek.

Het stel begon met 35 koeien en eindigde met 75 koeien in 2021. ‘Elk kwartje ging naar het quotum, een nieuwe trekker vonden we niet nodig’. Toen in 2013 het quotum verviel, hadden ze net 35 vaarzen aan de melk en konden ze nog een mooie uitbreiding doen.

De twee ondernemers zijn trouw. Zo hebben ze altijd aan dezelfde melkfabriek geleverd en bij dezelfde voerfirma en smid gekocht. Lammert Kalsbeek is ook bestuurlijk actief geweest: van het jongerenbestuur van de zuivelfabriek tot de Agrarische Jongeren Friesland (AJF) en de Friese Mij (een voorloper van LTO Noord). Vanaf zijn 24e was hij lid en later bestuurslid bij de afdeling van LTO Noord.

In die periode heeft hij geen vergadering gemist. En dat doe hij nu nog steeds niet. Want binnenkort gaat hij naar Duitsland voor een ontmoeting tussen Friese boeren en die uit Ost-Friesland.

Trekkeractie

De mooiste tijd als bestuurder vond Kalsbeek de jaren tachtig. ‘Braks kondigde een korting op het melkquotum aan en wij organiseerden hierop een trekkeractie. We kregen een vergunning en vierhonderd trekkers kwamen naar Leeuwarden. Dit terwijl er ook een truckerfestival plaatsvond en het roze zaterdag was. Ik stond er als snotneus tussen en dacht: ‘wat halen we ons toch op de hals?’. Machtige tijden waren dat.’

Beide ondernemers volgen het nieuws over de sector nog steeds. ‘Ik noem mezelf ook nog boer, maar nu met ‘b.d.’ erachter: buiten dienst’, grapt Kalsbeek. Tegenwoordig werken Anneloes Kalsbeek, hun twee dochters en schoonzoon bij FrieslandCampina. Anneloes Kalsbeek is net 65 jaar geworden en blijft nog twee jaar werken.

Dochters Gerbrich en Marijke Kalsbeek en hun partners wilden het bedrijf niet overnemen. ‘Er waren ook weinig uitbreidingsmogelijkheden. Het zat tegen de stad aan’, vertelt Kalsbeek, die de laatste twee jaar al niet meer zelf kon melken vanwege versleten schouders. Toen een andere koper zich aandeed, hebben ze het bedrijf verkocht. ‘De nieuwe eigenaar kon er zo in verder.’

Kalsbeek geeft aan een magnifieke tijd te hebben gehad met zijn gezin op de boerderij. ‘Ups en downs waren er natuurlijk, maar over het algemeen zijn we positief. We hebben een melkprijs van 25 cent en een van 50 cent meegemaakt. In 2008 was er bijvoorbeeld eindelijk geld voor een andere trekker, een kavelpad en een melktank. Er konden altijd vrienden van de kinderen langskomen en wij gingen volop mee in hun pony- en paardenhobby.’

‘s Zomers bleef het stel vaak thuis, maar in de winterperiode gingen ze naar Sporthuis Centrum en regelden ze een melker. ‘Vooral de nazit na het inkuilen mis ik. We deden altijd met familie en vrienden het plastic over de kuil om vervolgens met elkaar te snacken en bier te drinken, dat was een mooie tijd’, aldus de boer buiten dienst.

‘We blijven ambassadeur van LTO Noord en ik wil hen mijn motto meegeven: ‘en door!’ Het is veel werk. Een doorsnee boer ziet waarschijnlijk niet hoeveel Dirk Bruins en consorten nu werken, maar we hebben dit soort bestuurders hard nodig. Ontevreden leden en ontevreden boeren houd je toch, maar LTO behartigt jouw belangen echt wel.’

De ambassadeurs van LTO Noord

Naast zestienduizend leden met een agrarische onderneming, telt LTO Noord ook een kleine vierduizend ambassadeurs. Mensen die boer af zijn, maar de belangenvereniging blijven steunen. Ambassadeurs kunnen kiezen voor de basisvariant van 63 euro per jaar. Dit kunnen zij tegen een meerprijs aanvullen met steun aan de lokale afdeling en/of een abonnement op Nieuwe Oogst. De redactie bezocht acht ambassadeurs om hun verhaal op te tekenen. Dit keer: Lammert en Anneloes Kalsbeek in Goutum.

Bron:

Tekst: Kristel van Veen, Nieuwe Oogst | Foto’s: familie Kalsbeek en Het Hoge Noorden