Wie, wat waar over water wordt duidelijk met podcast

  • Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
  • LTO Noord
  • Voor de volgende generatie

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maken een podcastserie over waterkwaliteit. ‘Wie, Wat Water, de Boerenpodcast’ wil informeren over de Kaderrichtlijn Water en hoe je als boer invloed hebt op de waterkwaliteit.

De podcastserie gaat onder meer over de Kaderrichtlijn Water, mineralenmanagement en gewasbescherming

De Kaderrichtlijn Water (KRW) heeft als doel de waterkwaliteit in Europa te verbeteren. Voor veel boeren is nu niet helder wat dat betekent voor hun bedrijf. Daar willen het NAJK, het ministerie en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) antwoord op geven. 

‘Waterkwaliteit is een van de belangrijkste onderwerpen voor de akkerbouw. Wat stikstof is voor de melkveehouderij, is waterkwaliteit in potentie voor ons’, vertelt Hilde Coolman, NAJK-portefeuillehouder akkerbouw. Maar ze benadrukt dat het zeker ook een belangrijk thema is voor melkveehouders.

‘Het thema waterkwaliteit is zo complex dat korte filmpjes of teksten niet werken om boeren te informeren. Je hebt meer tijd nodig dan een paar minuten. Zo kwamen we uit bij podcasts. Die kun je bovendien makkelijk luisteren in de auto, trekker of melkstal. Dat sluit ook mooi aan bij onze doelgroep.’ 

Die doelgroep bestaat niet alleen uit de jonge boeren van het NAJK. ‘Waterkwaliteit speelt overal. Het is voor iedereen met een boerderij of werkzaam in de sector interessant’, stelt Coolman.

Opheldering geven

‘Over de KRW en waterkwaliteit bestaan veel onduidelijkheden en misverstanden. De podcast wisselt daarom uitleg, praktische informatie, discussies en inspirerende verhalen af’, vervolgt Coolman. ‘Zo willen we helpen de relatie tussen waterkwaliteit en landbouw naar een hoger niveau te tillen. Het geeft een overzicht van waar wij als boeren invloed op kunnen hebben.’ 

Coolman mocht de opnames begeleiden en presenteren. De serie bestaat voorlopig uit drie afleveringen. De eerste gaat over de KRW en monitoring, de tweede over mineralenmanagement en de derde over gewasbescherming. Iedere aflevering werd opgenomen bij een ander DAW-demobedrijf en de ondernemers komen ook aan het woord. Ook komen er specialisten van het ministerie, waterschap of LTO aan het woord. LTO-themacoördinator plant Peter Knippels kwam aan het woord in de aflevering over gewasbescherming.

Hilde vervolgt: ‘Door mijn functie bij het NAJK zat ik al in het onderwerp, al heb ik ook zeker iets opgestoken voor ons akkerbouwbedrijf in Noord-Groningen. Vooral over bemesting en monsters nemen ín het groeiseizoen.’

Ze neemt grondmonsters doorgaans voor het seizoen en stemt daar de bemesting op af. ‘Zeker als je bemestingsruimte krapper wordt, is het nemen van monsters tijdens het seizoen een goede manier om te kijken wat de plant nodig heeft. Daar stem je de bemesting op af, wat minimale verliezen geeft’, zegt ze.

De podcast is gratis via Spotify te beluisteren. De eerste twee delen staan nu online, de derde volgt binnenkort. 

Bron:

Kristel van Veen, Nieuwe Oogst | Foto: Roos Roeleveld