Week vol activiteit over voedsel

  • LTO Noord
  • Interactie met de samenleving

Tijdens de Week van Ons Eten van 5 tot 12 oktober zijn er door het hele land duizenden initiatieven om boeren en burgers met elkaar te verbinden en de waarde van voedsel onder de aandacht te brengen. LTO Noord is betrokken bij meerdere activiteiten.

‘Het is zo belangrijk om mensen na te laten denken over waar het eten vandaan komt’

Donderdag 3 oktober vond de aftrap van De Week van Ons Eten plaats met een openingsmarkt in Bolsward. De Markt van Ons Eten werd georganiseerd tijdens de jaarmarkt Bolletongersdei. De Nieuwmarkt stond die dag in het teken van Ons Eten.

LTO Noord deelde een stand met Boerderij Educatie Nederland. In deze stand was onder andere een prijsvraag waarmee kinderen een boerderijles voor hun klas konden winnen. Kinderen van de groepen 1 tot en met 4 moesten schatten hoeveel liter melk een koe geeft en de oudere schoolkinderen hoeveel kilo kuilgras een koe eet.

LTO Noord is partner van De Week van Ons Eten, voorheen Dutch Food Week, die elk jaar in de eerste week van oktober wordt gehouden. Dit jaar staat de week in het teken van iedereen bewust laten genieten van goed en gezond voedsel.

‘De productie van goed en gezond voedsel, daarin zijn we goed in Nederland. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. Daarom laten we tijdens De Week van Ons Eten zien hoe belangrijk onze agrarische sector is voor de voedselzekerheid in Nederland’, schrijft de organisatie. Gedurende de week waren er open dagen, proeverijen, congressen en markten.

Ook veel educatie

Er is gedurende de week aandacht voor voedseleducatie. Allerlei partijen in Nederland werken hierin samen. Van Jong Leren Eten, tot Jogg (gezonde jeugd, gezonde toekomst), Smaaklessen, Boer in de Klas, Boerderij Educatie Nederland en EU Schoolfruit.

‘Het is belangrijk om mensen bewust te maken van wat je iedere dag in je mond stopt. Om mensen na te laten denken over waar dat eten vandaan komt’, vertelt Karolien Hupkes, portefeuillehouder Multifunctionele Landbouw bij LTO Nederland en bestuurslid bij LTO Noord-regio Oost. Zelf was Hupkes, samen met gedeputeerde Harold Zoet van provincie Gelderland, bij een schoolontbijt georganiseerd door LTO-afdeling Randmeerkust.

De afdeling vroeg met succes lokale producenten van voedsel om producten te leveren voor het ontbijt. Er waren trekkers op het schoolplein en leden van de afdeling verzorgden in de klassen een les. Daarna reisden Hupkes en Zoet af naar Duiven waar een boerderijles werd gegeven. Provincie Gelderland heeft iedere Gelderse gemeente een boerderijles aangeboden. Inmiddels zijn er al 45 gepland. De eerste les werd gegeven via Boerenwijs bij de familie Van Huet.  

Onderdeel van deze week is ook de uitreiking van de Waarde-Ringen, onderscheidingen voor drie personen per provincie die zich hebben ingezet voor de band tussen boer en burger. Hiervoor waren ook meerdere LTO-leden en bestuurders genomineerd. De winnaars staan op weekvanonseten.nl

LTO had een stand op de openingmarkt in Bolsward tijdens De Markt van Ons Eten.

Bron:

Tekst: Kristel van Veen, Nieuwe Oogst | Foto: Niels de Vries