Oud vs. nieuw Interprovinciaal Wolvenplan
Het nieuwe wolvenplan, dat pas definitief gepresenteerd zou worden in januari 2025, moet het eerdere plan uit 2019 vervangen. De wolvenpopulatie heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld en door de wolf ontstaan er situaties waarvoor nog geen beleid is gemaakt.
De eisen om in aanmerking te komen voor schadevergoeding na een aanval zijn strenger dan voorheen. Het nieuwe plan vereist bijvoorbeeld preventieve maatregelen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.
Veel onduidelijkheid: wanneer is een wolf een probleemwolf?
Er zijn nieuwe richtlijnen opgesteld voor de aanpak van probleemwolven. Er komt echter niet duidelijk naar voren wanneer er nu sprake is van een ‘probleemwolf’, dat is één van de punten die ons zorgen baart. Daarnaast missen we duidelijke richtlijnen over wanneer komt een veehouder in aanmerking komt voor een vergoeding na een wolvenaanval.
Bij provincies nog veel werk aan de winkel
In de publieke opinie lijkt het idee te heersen dat boeren zich niet willen inzetten voor de veiligheid van hun vee; je kunt immers gemakkelijk een wolfwerend raster plaatsen. De realiteit is echter vaak anders. Voor het plaatsen van een raster dat de wolf buiten houdt, is ondersteuning nodig van een ervaren wolvenconsulent die over de juiste kennis beschikt. In de meeste provincies zijn er nog geen consulenten en beschermingsteams aangesteld. Bovendien wordt een groot deel van de kosten niet vergoed, de meeste provincies hebben nog geen regelingen vastgelegd.
Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen hebben aangegeven niet in te stemmen met het nieuwe wolvenplan. De bestuurders van deze vijf provincies vinden het plan te vaag en de eisen voor het recht op schadevergoeding te streng.
Reactie LTO Noord op het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan
LTO Noord heeft de afgelopen maanden meerdere malen bij de provincies aangegeven dat het nieuwe wolvenplan niet werkbaar is. Boeren hebben behoefte aan een duidelijk plan, bijvoorbeeld over wanneer een wolf aangemerkt kan worden als probleemwolf en over wat er nodig is om voor schadevergoeding in aanmerking te komen. Dat ontbreekt hierin. We zijn dan ook blij dat het plan teruggaat naar de tekentafel.
We willen de toezegging krijgen dat kosten die veehouders moeten maken om hun dieren te beschermen tegen wolven worden vergoed. Daarnaast vinden we dat eerst de provincies de organisatie op orde moeten hebben voordat er een nieuw wolvenplan in werking treedt. Pas als de provincies zorgen voor concreet beleid, goede schadevergoedingsregelingen en ondersteuning, kunnen boeren op de juiste manier actie ondernemen.