Update onderzoeken en vaccinatie blauwtong

  • LTO Noord
  • Schapenhouderij
  • Geitenhouderij
  • Melkveehouderij
  • Vleesveehouderij
  • Kalverhouderij

Recent zijn de verdere resultaten van de onderzoeken naar blauwtong type 12 (BTV 12) en de impact van blauwtong type 3 (BTV 3) en de effecten van vaccinatie gepubliceerd. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door de GD. Daarnaast heeft het Bureau Diergeneesmiddelen de toelating van het Boehringer vaccin (Bultavo-3) gepubliceerd in de diergeneesmiddeleninformatiebank.

friesland-43

BTV 12

De GD heeft nader onderzoek uitgevoerd op ruim 2500 bloedmonsters die ingestuurd waren voor BTV-diagnostiek in september, oktober en november 2024. Uit onderzoek blijkt dat BTV 12 in totaal bij 9 rundveebedrijven en 3 schapenbedrijven is aangetoond. Er is verder in het onderzoek gekeken naar de verspreiding en naar de verschijnselen op de bedrijven. Er kan geconcludeerd worden dat BTV 12 zich maar in beperkte mate heeft verspreid. Hierbij was het niet mogelijk om klinische verschijnselen van BTV 12 te onderscheiden van besmettingen met BTV 3, omdat een deel van die bedrijven ook een besmetting hadden met BTV 3. Meer informatie over de resultaten is op de site van de Gezondheidsdienst voor dieren (GD) terug te vinden.

Impact BTV 3

De GD heeft verder een impactanalyse uitgevoerd naar de impact van BTV 3 in 2024 en de effecten van vaccinatie. Bij runderen is er geen verhoogde sterfte te zien bij bedrijven waar immuniteit aanwezig was door een doorgemaakte infectie en waar was gevaccineerd. Verder leek vaccinatie te beschermen tegen melkproductiedaling. Het aantal schapen in Nederland is na de blauwtonguitbraak 20% lager dan hiervoor. Vaccinatie heeft significant bijgedragen aan het verlagen van de impact van blauwtong bij zowel volwassen schapen als schapenlammeren, al bleef ook op gevaccineerde bedrijven de schapensterfte hoog. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de GD.

Belgisch onderzoek

Op 3 april is ook een Belgische studie naar de effecten van blauwtong gepubliceerd. In het Belgische onderzoek is o.a. gekeken naar het verschil in antilichamen tussen dieren die een eenmalige vaccinatie kregen met Syvazul en dieren die na een eerste vaccinatie een booster hebben gekregen. De dieren met een booster hadden een betere bescherming tegen het virus. Hieruit kan worden geconcludeerd dat een booster vaccinatie van belang is om schapen voldoende bescherming te bieden tegen blauwtong.

Toelating Bultavo in Nederland

Sinds 9 april heeft Bultavo een formele toelating in Nederland. Veel dierenartsen kiezen ervoor om dit vaccin in te zetten om het vee te beschermen tegen BTV 3. Het vaccin wordt al veel ingezet in Nederland. De toelating zorgt ervoor dat dit vaccin voor Nederlandse veehouders beschikbaar blijft. Omdat andere fabrikanten van blauwtongvaccins eerder een Europese toelating kregen, bestond het risico dat de toestemming om Bultavo in te zetten zou komen te vervallen. Door de toelating kunnen Bultavo, Syvazul en Bluevac ingezet blijven worden als vaccins tegen BTV 3. In de Diergeneesmiddeleninformatiebank is meer informatie te vinden over Bultavo.

Bron:

LTO