Update MKZ-besmetting in Duitsland (bericht 7): actuele stand van zaken

  • LTO Noord
  • Geitenhouderij
  • Kalverhouderij
  • Melkveehouderij
  • Schapenhouderij
  • Varkenshouderij
  • Vleesveehouderij

Dagelijkse update over ontwikkelingen rondom de MKZ-besmetting in Duitsland. In deze zevende update onder andere maatregelen van de kalversector, de omgang met Rendac en besluiten van de Europese Commissie.

kalveren-25

Kalversector handhaaft aanvoerverbod

De kalversector handhaaft het verbod op aanvoer van kalveren op Nederlandse kalverbedrijven. Hoewel de ministeriële regeling in het kader van MKZ het sinds woensdag 15 januari weer mogelijk maakt dat kalveren van de melkveehouderij kunnen worden afgevoerd, geldt het door de kalversector zelf ingestelde verbod op aanvoer van nuchtere kalveren op kalverbedrijven nog steeds. In ieder geval tot en met zaterdag 18 januari. Later deze week besluit de kalversector – na afstemming met andere betrokken sectoren – over de maatregelen die gelden na zaterdag 18 januari. Dit zal mede afhankelijk zijn van de uitslagen uit lopend NVWA-onderzoek.

Ledenbijeenkomsten kalverhouderij geannuleerd

De gezamenlijke ledenbijeenkomsten van de Vereniging van Kalverhouders VVK en LTO Kalverhouderij die voor deze week en volgende week in de agenda staan, gaan niet door. Eerst worden de ontwikkelen ten aanzien van de MKZ-besmetting in Duitsland afgewacht. Daarna zullen er nieuwe bijeenkomsten gepland worden.

Rendac

Kadaver-verwijdering door Rendac vindt ook in deze periode doorgang. Veehouders die een zogenaamd ‘erflaadcontract’ met Rendac hebben maar uit voorzorg niet willen dat Rendac nu het erf betreedt, kunnen het erflaadcontract (tijdelijk) omzetten in een contract waarbij kadavers vanaf de weg worden opgehaald. Rendac hanteert zelf geen aanvullende ontsmettingsmaatregelen. Veehouders kunnen zelf ontsmettingsmatten plaatsen indien zij willen dat de vrachtwagen van Rendac door een ontsmettingsmat rijdt.

Europese Unie

Gisteren heeft de Europese Commissie de 3- en 10-kilometer beschermingszones die door de deelstaat Brandenburg zijn ingesteld rondom de MKZ-besmetting in Hönow bevestigd in een ‘implementing decision’. Deze gebieden zijn ongewijzigd overgenomen van de Duitse autoriteiten. Het feit dat de Europese Commissie deze gesloten gebieden niet verder vergroot, laat zien dat de Commissie vertrouwen heeft in de Duitse aanpak.

Vlees en zuivelproducten die buiten de uitsluitingszone zijn geproduceerd, mogen in de EU worden verhandeld (hoewel Duitsland op dit moment geen exportvergunningen afgeeft). Deze stap creëert de mogelijkheden voor “regionalisatie”, hetgeen belangrijk is voor onze handel met het overgrote deel van Duitsland. En t.z.t. ook weer voor de export vanuit het overgrote deel van Duitsland.

Tegelijkertijd wordt in Duitsland inmiddels uitgegaan van enorme economische (export)schade. Het land zal waarschijnlijk zijn toegang verliezen om te exporteren naar zogenoemde ‘derde landen’, buiten de Europese Unie. Zeer waarschijnlijk kan Duits vlees en Duitse zuivel, die niet uit gebieden komen waar MKZ heerst, volgens de geldende regels wel verkocht worden binnen de Europese Unie. Duitse zuivelanalisten merken dat er ook problemen zijn met de acceptatie van zuivelproducten op de Europese interne markt. Op dit moment hebben drie landen de import van producten van MKZ-gevoelige dieren uit geheel Duitsland verboden: het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Mexico.

Situatie Duitsland

Het verbod op diertransporten in de deelstaat Brandenburg is gistermiddag opnieuw met 48 uur verlengd. Het transportverbod geldt nu tot en met a.s. vrijdag 17 januari. Het verbod is verlengd omdat nog niet alle bloedmonsters zijn geanalyseerd. De analyses die tot nog toe gereed zijn, hebben geen verdere positieve resultaten opgeleverd. De Brandenburgse deelstaatminister Mittelstädt van landbouw spreekt in de media uit ‘voorzichtig positief’ te zijn.

Overzicht

De voorbije week publiceerden wij dagelijks nieuwsberichten over de MZK-besmetting in Duitsland. Deze berichten kun je hier teruglezen.

Bron:

LTO Nederland