Update MKZ-besmetting in Duitsland (bericht 6): actuele stand van zaken

  • LTO Noord
  • Geitenhouderij
  • Kalverhouderij
  • Melkveehouderij
  • Schapenhouderij
  • Varkenshouderij
  • Vleesveehouderij

LTO publiceert dagelijks een update over de actuele ontwikkelingen rondom de MKZ-besmetting in Duitsland. In deze zesde update onder andere een reactie op de nieuwe Kamerbrief van minister Wiersma, de nieuwe regeling veterinaire maatregelen en de huidige stand van zaken in Duitsland.

geitenboerderij-43

Kamerbrief LVVN

Vanochtend stuurde minister Wiersma een brief aan de Tweede Kamer met een update over de mond- en klauwzeersituatie in Duitsland en acties naar aanleiding van deze besmetting.

Naast de kalverbedrijven die eerder zijn geïdentificeerd heeft de NVWA 4 rundveebedrijven geïdentificeerd waar in totaal 6 runderen uit Brandenburg zijn aangevoerd sinds 1 december 2024. Verder is vastgesteld dat 1 schapenbedrijf 125 schapen uit Brandenburg heeft aangevoerd. Deze bedrijven zijn geblokkeerd en worden onderzocht door de NVWA. LTO steunt dit besluit. De verwachting is dat alle geïdentificeerde bedrijven die dieren uit Brandenburg hebben aangevoerd voor het einde van de week zijn bezocht en dat dieren zijn bemonsterd. Alle onderzochte monsters zijn tot nu toe negatief getest. Er zijn dus nog geen aanwijzingen dat er dieren met MKZ in Nederland aanwezig zijn. LTO vindt het goed dat de NVWA voortvarend te werk gaat met de bemonstering van de bedrijven die dieren uit Brandenburg hebben aangevoerd.

De minister heeft, uitsluitend ter voorbereiding, 100.000 noodvaccins besteld. LTO staat achter dit besluit. Voordat het besluit wordt genomen om tot vaccinatie over te gaan, zal overleg plaatsvinden met de sectoren om voor- en nadelen af te wegen. Op dit moment is geen sprake van een situatie waarbij overgegaan wordt tot vaccinatie. We hechten eraan dat dat er voor een eventueel besluit tot vaccinatie nader overleg plaatsvindt met sectoren.

De ministeriële regeling wordt aangepast om deze specifieker te maken voor vleeskalverhouderijen. De definities van de regeling zoals die op zaterdag is gepubliceerd had als effect dat de regeling ook van toepassing was op (melkvee)bedrijven waarop kalveren staan die later worden afgevoerd naar een vleeskalverhouderij. LTO vindt het goed dat de regelgeving wordt aangepast, zodat deze beperkt is tot kalverhouderijen. Het was dat duidelijk dat het doel van de regeling was om afvoer van kalverhouderijen te voorkomen. Toch ontstond er nadien discussie over de vraag of ook melkveebedrijven door de regeling geraakt werden. Het is goed dat de definities in de regeling nu worden aangescherpt.

Regeling veterinaire maatregelen

In verband met een wijziging van het bezoekersverbod van verblijfplaatsen van vleeskalveren en een aanvullende maatregel ter preventie van mond- en klauwzeer, publiceerde het ministerie vandaag ook een nieuwe regeling veterinaire maatregelen. Deze gewijzigde regeling staat hier.

Situatie Duitsland

Alle bedrijven in de 10-kilometerzone rondom het besmette bedrijf zijn inmiddels onderzocht. Het virus is daarbij niet aangetroffen. De Duitse autoriteiten voeren aanvullende I&R analyses uit. Daarin worden ook dieren meegenomen die geen oormerk hebben dat is uitgegeven in de deelstaten Brandenburg of Berlijn, maar wel sinds 1 december in Brandenburg of Berlijn aanwezig zijn geweest en nadien uit Duitsland zijn geëxporteerd. LTO vindt het goed dat de Duitse overheid extra analyses uitvoert om ook dieren te identificeren die geen oormerkt hebben dat is uitgegeven in Brandenburg, maar wel daar wel zijn geweest sinds 1 december. We roepen de Duitse autoriteiten op om de uitkomsten van deze analyse zo snel mogelijk te delen met andere lidstaten, zeker waar het gaat om export van deze dieren sinds 1 december 2024.

Het Verenigd Koninkrijk stelt een importverbod in voor runderen, varkens en schapen uit Duitsland. Britse gezondheidscertificaten zullen niet langer worden afgegeven voor dieren die vatbaar zijn voor MKZ, met inbegrip van alle levende dieren en vers vlees.

Webinar

De recente MKZ-uitbraak in Duitsland roept veel vragen op bij onder andere veehouders en dierenartsen. Daarom organiseren Royal GD en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) vanmiddag om 15:00u een webinar om kennis en ervaring over mond- en klauwzeer te delen. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder andere bedrijfshygiëne, het herkennen van klinische verschijnselen en het ziekteverloop.

Meer informatie over dit webinar en aanmelden kan via deze link.

Het webinar is te volgen vanaf computer, tablet telefoon. Na inschrijving ontvangen aanmelders een mail met een link naar het webinar. Het webinar is na afloop terug te kijken via de dossierpagina mond-en-klauwzeer van GD.

Overzicht

De voorbije dagen publiceerden wij nieuwsberichten over de MZK-besmetting in Duitsland. Je leest hier alle berichten terug.

Bron:

LTO Nederland