Technisch vernuft verzamelt lekstroomdata over heel jaar

  • LTO Noord
  • LTO Noord Innovatiefonds
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Zuid-Holland

Lekstroom heeft mogelijk een negatief effect op het melkveebedrijf van André van den Oudenrijn in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. Met aanvullende financiering vanuit het LTO Noord Innovatiefonds kan lekstroomspecialist en elektrotechnicus Johan van Bommel een logger ontwikkelen om de lekstroomdata op Oudenrijns bedrijf over een compleet jaar te verzamelen.

Van den Oudenrijn heeft een melkveebedrijf met 240 koeien en 142 stuks jongvee. Op het bedrijf blijft de melkproductie achter en de klauwgezondheid en vruchtbaarheid komen ondanks adviezen van erfbetreders nooit tot resultaat.

Pas na de komst van Van Bommel en metingen wordt voor de melkveehouder duidelijk dat lekstromen directe invloed op zijn dieren hebben. Technische interventies daarna zorgen vervolgens voor verbeteringen. Van den Oudenrijn: ‘Dit is ook te zien aan de bedrijfsresultaten. Helaas is het niet helemaal over.’

‘Er is weinig kennis over de negatieve effecten van lekstroom op dieren’, zegt de melkveehouder. De ontwikkeling van een logger is daarom voor hem noodzakelijk, omdat daarmee bruikbare informatie over een compleet jaar kan worden verzameld. ‘Zo worden alle seizoenen doorlopen die van invloed zijn op mijn veestapel. Dit instrument kan naast de aanwezige bedrijfsgegevens, zoals voerprogramma’s, vruchtbaarheidsdata en melkproductiegegevens, duidelijk maken op welke momenten er significante afwijkingen worden gemeten’, legt hij uit.

Stichting

‘Diergezondheid en elektriciteit zijn twee expertises die weinig raakvlakken hebben. We steunen stichting Elektromagnetische Verschijnselen (EMV) & (dieren)welzijn om de logger te ontwikkelen, zodat de metingen die hiermee worden gedaan, de basis zijn voor verder onderzoek door diergezondheidsdienst Royal GD en deskundigen op het gebied van elektriciteit’, zegt Wilfried Siemes van het LTO Noord Innovatiefonds.

Van den Oudenrijn heeft dagelijks contact met overheidsinstellingen, erfbetreders en melkveehouders die meer willen weten over lekstroom. ‘Ze vragen naar de signalen van afwijkend diergedrag door elektrische verschijnselen. De belangrijkste zijn afwijkend drinkgedrag, koeien die staan te lepelen met de tong in de waterbak waardoor ze te weinig water binnenkrijgen, overmatig staarten slaan zonder dat er vliegen aanwezig zijn en het mijden van bepaalde plaatsen in de stal of het weiland’, licht hij toe.

Met de data uit de logger wil de melkveehouder partijen die voor een deel verantwoordelijk zijn voor de problemen aanspreken. ‘Alleen gezamenlijk kunnen we de effecten oplossen’, stelt hij.

Met het Innovatiefonds steunt LTO Noord innovatie in de agrarische sector. Het is geen ledengeld, maar geld belegd door vorige generaties boeren om vernieuwing in de sector te stimuleren. Wilt u ook vernieuwen? Kijk op ltonoord.nl/innovatiefonds.

Bron:

Tekst: Lytsa Post, Nieuwe Oogst | Foto: Peter Roek