Projectleider Gert-Jan van Essen kijkt tevreden terug op de bijeenkomsten in de Achterhoek. Zo’n dertig belangstellenden per bijeenkomst werden geïnformeerd over het slimmer inzetten van energie en wat LTO Noord hierbij kan betekenen.
Van Essen vertelde tijdens de bijeenkomsten wat LTO Noord doet in advisering, waar ze zich mee bezighoudt, wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en hoe je daar als agrariër van kunt profiteren. Daarnaast was er een aanbod om mee te doen met het project ‘Energie, verdienmodel op het erf’ en om een berekening te laten uitvoeren voor het eigen bedrijf.
De stap na zo’n berekening zou dan realiseren van de investering zijn. Zo’n investering kan bestaan uit zonnepanelen, maar die hebben de meesten al, of een batterij om energie in op te slaan.
Een belangrijke schakel in dit alles is een energiemanagementsysteem (EMS) dat wordt gekoppeld aan het bedrijf. Dit apparaat bepaalt vervolgens zelf of het handig is om nu stroom terug te leveren of om de melkkoeltank, mixer of boiler even aan of uit te zetten of uit te stellen tot de stroomprijs gunstiger is.
Zo’n stuurbox kan volgens de projectleider al snel uit. De terugverdientijd is tussen de zes en zeven jaar. Een EMS kan op elk boerenerf, maar niet overal op dezelfde manier. ‘Bij de ene boerderij zal de accu wat groter zijn dan bij de andere en weer een ander heeft meer zonnepanelen. Het is maatwerk, maar overal toepasbaar’, legt Van Essen uit.
De korte terugverdientijd komt mede doordat het apparaat breed inzetbaar is en toekomstige apparaten hiermee direct ‘slim’ worden. ‘Je bent hiermee dus veel meer klaar voor de toekomst’, benadrukt de projectleider. Ook kan een EMS handelen op de onbalansmarkt, eventueel met behulp van een accu. ‘Voor kleinverbruikers is dit nieuw en kon dit eerder nooit. Bij grootverbruikers is veel ervaring opgedaan. Die ervaring gebruiken we nu bij deze groep’, zegt Van Essen.
Eerste pilotboer begonnen
Afgelopen voorjaar begon de eerste pilotboer met een energiemanagementsysteem. Melkveehouder Arjan Prinsen in het Gelderse Haarlo verdient nu met energie opwekken. Hij heeft zonnepanelen op het dak, een mestvergister en een kleine windmolen. Het teveel aan energie kan hij opslaan in accu’s in een grote zeecontainer.
‘De Achterhoekse ondernemers zijn tijdens de bijeenkomsten ingelicht over de mogelijkheden en kunnen meedoen aan het project. Mijn doel is om dit ook voor de rest van Nederland mogelijk te maken’, besluit Van Essen.
Bron:
Tekst: Kristel van Veen, Nieuwe Oogst