Vorige week behandelde de rechtbank Noord-Nederland in Groningen de zaak over zeven PAS-melders in Drenthe.
Cookies op ltonoord.nl
LTO Noord gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Vorige week behandelde de rechtbank Noord-Nederland in Groningen de zaak over zeven PAS-melders in Drenthe.
Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaf vorig jaar aan in 2025 handhavingsverzoeken in te gaan dienen inzake PAS-melders, als reactie op de kabinetsplannen voor het verlengen van het legalisatieprogramma voor PAS-melders met drie jaar.
Gisteren diende de zitting over zeven PAS-melders in de provincie Drenthe. De provincie wil aantonen dat de activiteiten van deze zeven bedrijven geen negatieve invloed hebben op de natuur.
Als de rechter met de provincie meegaat, zouden deze bedrijven uit de illegaliteit gehaald worden. Dat zou een precedentwerking kunnen scheppen en leiden tot jurisprudentie voor handhavingsverzoeken in de andere provincies. Omgekeerd geldt hetzelfde: als de rechter MOB in het gelijk stelt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor andere PAS-melders.
Tijdens de zitting kwamen veel vragen naar voren over het onderzoek en de staat van de natuur. De stikstofneerslag van de zeven bedrijven werd zowel apart als in totaal gemeten. Volgens de advocaat van de provincie waren de meetwaarden zo gering dat ze bijna niet te meten zijn. Dat maakt duidelijk dat de bedrijfsactiviteiten vrijwel geen effect hebben op de natuur. De advocaat stelt dat PAS-melders dan ook uit de illegaliteit moeten worden gehaald en een vergunning moeten krijgen.
MOB is het hier volstrekt mee oneens; de milieuorganisatie stelt dat ook een minimale stikstofneerslag in strijd is met het verslechteringsverbod. De milieuorganisatie heeft ook handhavingsverzoeken ingediend in Friesland, Overijssel, Gelderland en Brabant. Binnenkort volgt de provincie Limburg.
De uitspraak in de zaak over het handhavingsverzoek in Drenthe vindt plaats over zes weken, die termijn kan verlengd worden.
Regiobestuurder Arend Steenbergen: “Pas als dit probleem is aangepakt, kan de provincie gericht aan de slag met gebiedsprocessen. PAS-melders kunnen nu niet meedoen, terwijl dit juist processen zijn waaraan iedereen moet kunnen meedoen. We waarderen het enorm dat de provincie Drenthe zich inzet om PAS-melders te helpen. We hopen dat de rechter met de provincie meegaat en daarmee het signaal afgeeft: het is de hoogste tijd dat PAS-melders gelegaliseerd worden."
LTO zet de politiek al jaren onder druk om ervoor te zorgen dat PAS-melders gelegaliseerd worden. De verlenging van het legalisatieprogramma zorgt nog langer voor onzekerheid en onduidelijkheid. Het Rijk is ervoor verantwoordelijk dat PAS-melders, die buiten hun schuld om in de illegaliteit zijn beland, worden gelegaliseerd. In plaats daarvan legt de overheid de verantwoordelijkheid neer bij de boeren om zelf de problemen op te lossen. Daarmee staan de boeren met de rug tegen de muur.
Wij vinden dat de minister op korte termijn moet ingrijpen en concrete stikstofruimte moet reserveren voor PAS-melders, daarnaast moet er een rekenkundige ondergrens worden ingesteld en moet de Kritische Depositiewaarde (KDW) uit de wet. De politiek is aan zet om het onrecht dat PAS-melders is aangedaan recht te zetten.