Proef om lelies biologisch te telen krijgt nieuwe kans

  • Bollenteelt
  • Drenthe
  • Gezonde planten
  • Gewasbescherming
  • Biodiversiteit

De pilot Duurzame Bollenteelt Drenthe is opnieuw gestart met een proef om lelies volledig biologisch te telen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en met onkruid wieden in plaats van spuiten.

vollegrondsgroenteteelt-5

De pilot Duurzame Bollenteelt Drenthe, onderdeel van het praktijkprogramma 'weerbaarheid in de praktijk' is opnieuw begonnen met een proef om lelies volledig biologisch te telen. Bij Dwingeloo is de proef hervat, met biologische gewasbeschermingsmiddelen en mechanische onkruidbestrijding. 

Uitdagingen

De lelieplanten zijn nu vijftien centimeter hoog, maar HLB-projectleider Ben Seubring vertelt aan RTV Drenthe over de grote uitdagingen, zoals het meerjarig gezond houden van leliebollen zonder chemische ontsmetting: “Biologische bestrijding met natuurlijke vijanden, zoals insecten, vereist nauwkeurige timing en geschikte bloemen in de akkerrand. Ook worden biologische middelen zoals bladmeststoffen en biostimulanten gebruikt, en onkruid wordt mechanisch verwijderd met een wiedeg.  “Eigenlijk een oud stuk gereedschap waarmee we twee tot drie keer per week door de akker gaan om onkruid te verwijderen.”

Lees het volledige artikel op de website van RTV Drenthe

Over het programma

Het LTO praktijkprogramma ‘weerbaarheid in de praktijk’ helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. De overheid en de land- en tuinbouw hebben afgesproken dat alle teeltsystemen vanaf dat jaar ‘weerbaar’ en ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Om de bodem- en waterkwaliteit te beschermen, te verbeteren en te voldoen aan EU-regels. In 12 pilots en expertteams wordt gewerkt aan het vullen van de gereedschapskist van telers met nieuw instrumentarium om hun gewassen op duurzame wijze gezond te houden en om plant- en teeltsystemen weerbaarder te maken.