‘Overstap van intensief naar biologisch was 180 graden om’

  • Schapenhouderij
  • LTO Noord

‘Breng succesverhalen naar buiten van biologische boeren die de overgang succesvol hebben gemaakt en zorg voor een goede biologische afzet.' Dat zegt biologische melkschapenhouder Herman van Assen in de rubriek 'Wij van LTO Noord'.

Naam: Herman van Assen (57)
Bedrijf: biologische melkschapenhouderij
In: Zwolle (OV)
Lid: altijd al

Wat voor een bedrijf heeft u?

‘Het biologisch melkschapenbedrijf De Vreugdehoeve met een horeca- en verzuivelingstak. Ook hebben we vergaderruimte, worden er feesten en partijen bij ons gehouden en doe ik rondleidingen Toer de Boer. Ik vertel dan het verhaal achter ons bedrijf. We hebben vijfhonderd schapen en melken er 360 jaarrond. Twee derde van die melk verwerken we zelf, de rest gaat naar de fabriek voor met name yoghurt, kefir en Haloemi.’

Kunt u wat meer over het bedrijf vertellen?

‘In oktober zitten we elf jaar op deze locatie. Daarvoor zaten we 800 meter stroomopwaarts langs de IJssel. Mijn vader had daar een gemengd bedrijf met koeien en varkens. Koeien konden niet meer uit, er was te weinig grond. Zo ben ik begonnen met wat biggen en uitgegroeid tot honderd fokzeugen en nog huur-stallen elders met duizend slachtvarkens.

‘Na de mond- en klauwzeer en varkenspest zijn we overgegaan naar melkschapen. Van intensief naar biologisch, dat is 180 graden om. Met de plannen om de rivier meer ruimte te geven, werd de dijk verlegd en zou die over ons erf lopen. We zijn uitgekocht en verplaatst naar de Zalkerveerweg 20.’

Met wie runt u het bedrijf?

‘Mijn zoon Henri en zijn vrouw Jasmijn zijn de boer en boerin. Zij nemen de melkschapen voor hun rekening. Mijn dochter Marlies bestiert de horeca en mijn vrouw Marianne gaat over de verwerkingen en de afzet van de melk. Zelf ben ik vliegende keep en hou me vooral bezig met de kringloop. Granen en voer komen zo veel mogelijk van eigen land. We werken met wisselteelten. Vier jaar lang grasklaver, erna een jaar mais met aansluitend wintergerst om de stikstof uit de grond te halen. Vervolgens weer eiwitrijke grasklaver en dan is de cirkel rond.’

Wat zijn de toekomstplannen?

‘Nog beter grip krijgen op de kringloop. Ook hebben we veel interesse in de mechanisatie. We willen naast ploegen en zaaien steeds meer werkzaamheden zelf doen.’

Waarom bent u lid van LTO Noord?

‘Eerlijk: we hebben wel eens getwijfeld, maar het is wel de enige organisatie die achter de schermen veel doet voor boeren bij de regering. Alleen weten veel mensen dat niet omdat LTO Noord niet op de barricaden staat te schreeuwen. Dat doen de kleine groeperingen die zijn ontstaan uit de stikstoftrammelant.’

Heeft u tips voor LTO Noord?

‘Breng succesverhalen naar buiten van biologische boeren die de overgang succesvol hebben gemaakt en zorg voor een goede biologische afzet. De consument moet wat geholpen worden. Ze hebben wel veel geld over voor een goede vakantie, maar niet voor voedsel.’

Wat zou u doen als u een dag voorzitter van LTO (Noord) zou zijn?

‘Een dagje rust nemen, denk ik. Want denk er maar aan dat die man als voorzitter gejaagd wordt hoor. Van links, naar rechts en van onder naar boven. En daarnaast zeventien miljoen mensen die het allemaal beter weten. Geef de voorzitter gewoon de ruimte om zijn werk te doen.’

Bron:

Nieuwe Oogst