Ook vanaf 2024 ondersteuning voor kleine windmolens op de boerderij

  • Duurzame Energie
  • Regio Noord
  • Regio Oost
  • Regio West

De Tweede Kamer heeft op 10 oktober met een amendement het initiatief genomen om de zogenaamde ISDE-subsidie voor kleine erfwindmolens te verlengen. Deze ondersteuning is belangrijk voor het stimuleren van duurzame energieopwekking voor boeren, tuinders en MKB op het platteland.

groningen-07

Daardoor blijft de kleine erfwindmolen een rendabele investering.

Nog voor de verkiezingen is de stemming over het amendement. In 2019 is er tot en met 2023 budget voor deze subsidie gereserveerd. Dankzij de succesvolle samenwerking met onder andere LTO, FrieslandCampina en NWEA, is minister Jetten en een meerderheid in de Tweede Kamer overtuigd geraakt de subsidie te verlengen vanaf 2024. Het budget voor deze subsidie bedraagt 40 miljoen euro en wordt vanaf 2024 over meerdere jaren verdeeld. 

LTO Noord: boerderijmolens dragen bij aan verduurzaming

“In steeds meer provincies en gemeenten is het plaatsen van een kleine erfwindmolen mogelijk”, geeft Nico Verduin, voorzitter LTO Noord regio West aan. “Bij voorkeur met een ashoogte tussen 20-30 meter zodat de erfmolen ook boven de bomen uitkomt.” Naar schatting zijn in Nederland al zo’n 700 boeren, tuinders en MKB-ers via een kleine erfwindmolen gedeeltelijk of volledig zelfvoorzienend in de energiebehoefte. Deze kleine erfwindmolens hebben een gelijkmatige opwek en ontlasten daarmee het energienet door decentrale energie-opwek. Deze molens leveren een stevige bijdrage aan de verdere verduurzaming van het MKB en agrarische bedrijf. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een aanzienlijke besparing op de energierekening van de boer zelf.