Ondermijning steeds groter probleem bij boeren en tuinders

  • LTO Noord

Ondermijning is een groter wordend probleem bij boeren en tuinders. Bij LTO Noord komen steeds meer signalen binnen van leden die zeggen benaderd te zijn voor het huren van leegstaande schuren.

akkerbouwer-103

LTO Noord trekt daarom aan de bel voor een veilig buitengebied. Ook begint in december een vertrouwenspersoon bij de organisatie waar boeren en tuinders terecht kunnen als zij last hebben van ondermijning. 

Het platteland wordt door drugscriminelen gezien als een walhalla. Veel ruimte, weinig toezicht en welwillende agrarische ondernemers. Drugscriminelen benaderen bedrijven waar (leegstaande) schuren zijn. Deze willen zij huren om te gebruiken voor opslag van illegale zaken. 

‘Dit is en wordt een steeds groter probleem. Boeren herkennen de signalen van ondermijning namelijk niet altijd. Wanneer is iets een zakelijk voorstel en wanneer is het illegaal. Ook liggen er bepaalde verantwoordelijkheden bij het verhuren van schuren. Deze zijn niet altijd bekend. De vertrouwenspersoon bij LTO Noord kan hierin helpen’, aldus Henk Hulshoff, regiobestuurder bij LTO Noord.

Leegstaande schuren

Boeren en tuinders die stoppen met hun agrarische bedrijfsvoering hebben vaak te maken met leegstaande schuren. In de toekomst kunnen dit er nog meer worden doordat er grote veranderingen gaande zijn in het buitengebied. Herbestemming van deze schuren is daarnaast vaak lastig.  LTO Noord doet een oproep aan overheden om maatwerk te bieden als het gaat om herbestemming. Zonder daarbij de huidige omgeving negatief te beïnvloeden.

“Er moet economische activiteit blijven. Als provincies snel meewerken in herbestemming dan kunnen schuren afgebroken worden of omgebouwd worden tot iets anders. Daarmee ga je verloedering tegen én is er minder gelegenheid voor kwaadwillende om daar iets illegaals te ontwikkelen”, aldus Henk Hulshoff.

Vertrouwenspersoon

Door de inzet van een vertrouwenspersoon wil LTO Noord informatie over ondermijning delen met haar leden. De vertrouwenspersoon is daarbij het eerste laagdrempelige aanspreekpunt bij vragen en eventueel verdachte situaties. Hij of zij zal informatie gegeven worden over wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en wat ertegen te doen is. Daarnaast zal de vertrouwenspersoon de ondernemer ondersteunen door middel van het voeren van gesprekken, het geven van inzicht en het aanreiken van eventuele oplossingen. De acties die ondernomen worden zijn altijd op initiatief van de ondernemer.