Onafhankelijke coach stelt vragen die anders niet gesteld worden

  • Zicht op de Toekomst
  • Gelderse Vallei
  • Regio Oost

“Bij bedrijfsmatige aspecten van een bedrijfsovername kan de boekhouder je wel helpen. Maar de emotionele kant van bedrijfsovernames is lastiger, hier loopt het vaak spaak.” Een onafhankelijke coach stelt vragen die anders niet, of te laat, gesteld worden. We spraken hierover met Carina van de Beek, deelneemster aan ‘Zicht op de Toekomst’.

Carina wil samen met haar broer het bedrijf overnemen van hun ouders, een melkveebedrijf in Putten met een kleinschalige zuiveltak. Aangezien haar ouders nog relatief jong zijn blijven zij ook de komende jaren nauw betrokken bij het bedrijf. De bedrijfsovername is een proces waarbij vier gezinsleden betrokken zijn met elk hun eigen wensen en interesses. Om met name de emotionele kant van de bedrijfsovername in goede banen te leiden is contact gezocht met Zicht op de Toekomst.

Hoe ben je bij Zicht op de Toekomst betrokken geraakt en waarom heb je contact gezocht?

“Eerder zaten we al met de boekhouder aan tafel, maar dan ligt de nadruk vooral op het financiële gedeelte. En eigenlijk vinden daarvoor ook nog heel veel stappen plaats.”

Carina vervolgt: “Via een mailing zagen we dat er trajecten aangeboden werden via het landbouwnetwerk en omdat we er toch al mee bezig waren hebben we contact gezocht. Als snel volgde er een keukentafelgesprek, waarbij we onze coach uitkozen en startten met het traject.”

Je zit nog in het coachingstraject, hoe bevalt het nu?

“Goed”, zegt Carina. “Het loopt inderdaad nog. We zijn ongeveer een jaar op weg en we hebben nog 1 of 2 meetings met onze coach te gaan. Wat ik vooral heel fijn vind is dat we ook kijken waar ik zelf gelukkig van wordt, los van wat mijn ouders en broer vinden. Pas later kijken we hoe onze dromen bij elkaar passen en hoe we dit kunnen realiseren op ons bedrijf.”

“Tijdens de laatste gesprekken bekijken we hoe we onze wensen en behoeften om kunnen zetten in plannen. We hebben nog een voucher die we eventueel kunnen inzetten voor begeleiding door een financieel expert.”

Welke inzichten kreeg je en wat is het resultaat?

“Als we met z’n vieren doorgaan met het bedrijf, dan moet er veel veranderen. Dan moet je niet alleen denken aan groei, ook andere neventakken worden besproken. Natuurlijk moet het bedrijfsmatig goed geregeld zijn, maar dat is niet het belangrijkste.”, zegt Carina. “Vooral de onderlinge relatie is zeer belangrijk. We zijn alle vier heel verschillend en we kunnen elkaar heel goed aanvullen, maar het zou zomaar kunnen botsen.” “Gelukkig is dit nog niet gebeurd”, glimlacht Carina.

Carina vervolgt: “Het zijn beladen onderwerpen waar je over praat, het bedrijf is al jaren in de familie en iedereen heeft zijn eigen visie. Bedrijfsovername bespreek je daarom niet even tussen neus en lippen door. Ergens kun je het wel zakelijk benaderen, maar het blijft een ouder-kind relatie. Sommige vragen zijn lastig en daarom is het heel goed dat er een onafhankelijk iemand bij zit die de juiste vragen stelt die anders misschien lastig te stellen lijken.”

“Wat ik heb geleerd is dat je vooral naar jezelf moet kijken waar je gelukkig van wordt, zonder daarbij naar een ander te kijken. Maak je wensen gewoon bespreekbaar, vaak blijkt hier gewoon ruimte voor te zijn. Denk niet in onmogelijkheden, want misschien kunnen bepaalde dingen gewoon wel. Van de coach hebben we het advies gekregen om wekelijks met z’n vieren een werkoverleg in te plannen. Wat ging goed? Wat kon beter? Wat ging fijn? Dit is best lastig soms, maar zulke adviezen zijn heel leerzaam.” 

Raad jij anderen Zicht op de Toekomst aan?

“Ja”, zegt Carina. “Nu komen onderwerpen aan bod waarbij ik denk dat ze anders niet aan bod gekomen zijn. Sommige onderwerpen kun je beter in het begin van het proces bespreken, dan dat het later boven tafel komt. Communicatie is hierbij super belangrijk, dat heb ik wel geleerd.”

Over Zicht op de Toekomst

Zicht op de Toekomst is een initiatief van Landbouwnetwerk Regio Foodvalley en richt zich op agrarische ondernemers in de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Scherpenzeel, en Wageningen. Zicht op de Toekomst wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en heeft al meer dan 40 boeren geholpen met toekomstgerichte vraagstukken.

Voor agrarische ondernemers in de Utrechtse gemeenten Renswoude, Rhenen en Veenendaal is er een vergelijkbaar project: “Plattelandscoaches Utrecht”. Aanmelden kan via het Agroloket.

Voor meer informatie: