Bij de totstandkoming van deze cao zijn werkgeverspartijen LTO Nederland, Anthos, KAVB en NFO en vakbonden FNV en CNV betrokken. Alle gemaakte afspraken, inclusief het loongebouw per 1 juli 2024, zijn hier te bekijken. Het onderhandelingsresultaat is hier te lezen.
Lonen
Per 1 juli 2024 geldt een heringericht loongebouw met een gemiddelde loonstijging van 4,7%, maar met een minimale loonstijging van 2%. Voor medewerkers met een feitelijk loon hoger dan het bijbehorende loon in het loongebouw geldt namelijk een verhoging van 2% over het feitelijk loon. Werkgevers die gebonden zijn aan de cao Open Teelten dienen de verhoging vanaf 1 juli dus met terugwerkende kracht door te voeren.
Daarnaast wordt het loongebouw voor jeugdige werknemers per 1 juli 2024 veranderd. De vakvolwassen leeftijd wordt bijvoorbeeld verlaagd naar 20 jaar. De overige jeugdloonpercentages worden ook aangepast. Op 1 januari 2025 staat een volgende verhoging van de lonen gepland. De cao-lonen stijgen dan 2,5%.
Vervolgproces
Vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemerszijde zullen de nieuwe cao-tekst zo snel mogelijk opstellen en afronden. In deze tekst worden alle afspraken opgenomen die overeengekomen zijn in het onderhandelingsresultaat. Vervolgens wordt de cao ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die de cao algemeen verbindend verklaren. Door algemeenverbindendverklaring (avv) van de cao Open Teelten, gaat deze in beginsel gelden voor alle werkgevers en werknemers die onder de cao vallen. De cao geldt dan voor de sectoren akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, bloembollenteelt, bomen, vaste planten en zomerbloemen, en de fruitteelt. Bij vragen over de nieuwe cao Open Teelten kunnen werkgevers terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.