In Slowakije is op drie rundveebedrijven een MKZ-besmetting bevestigd, vlak bij de Hongaarse grens.
Cookies op ltonoord.nl
LTO Noord gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
In Slowakije is op drie rundveebedrijven een MKZ-besmetting bevestigd, vlak bij de Hongaarse grens.
Eén van de bedrijven ligt in het beperkingsgebied van de MKZ besmetting in Hongarije die op 7 maart werd bevestigd, de andere twee bedrijven liggen aan de Donau.
De NVWA heeft middels TRACES inkomende transporten uit Slowakije nagetrokken. Dit was al gedaan na de uitbraak in Hongarije. Er zijn geen risicocontacten gevonden. Sinds de uitbraak in Hongarije zijn geen nieuwe zendingen uit Slowakije en Hongarije naar Nederland gekomen.
Als LTO roepen we op om alert te blijven, en om verdenkingen te melden bij de NVWA en de gebruikelijke bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Daarbij is het belangrijk dat dierhouders en hun medewerkers géén producten van dierlijke oorsprong meenemen uit landen met MKZ besmettingen. En ook om seizoensarbeiders te wijzen op de risico’s, niet alleen in verband met MKZ; ook Afrikaanse Varkenspest kan meegenomen worden door besmette producten zoals vlees.
Verder wijzen we er graag opnieuw op dat een 2e verplichte reiniging en ontsmetting (R&O) van terugkerende veewagens uit Slowakije verplicht is (Artikel 6.3 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen).
Voor het transport van evenhoevigen wordt verwezen naar het R&O-stappenplan van de NVWA. Op de website van de NVWA staat een lijst voor het MKZ-virus geschikte en toegelaten ontsmettingsmiddelen.
Op de websites van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) is meer informatie over MKZ beschikbaar.