We roepen dan ook op tot behoud van onze landbouwgrond en vragen Defensie te investeren in bestaand vastgoed.
In onze reactie benadrukken wij dat de ruimte in Nederland al schaars is en elke nieuwe ontwikkeling die ruimte vraagt, zoals natuur, woningbouw en infrastructuur, ten koste gaat van de agrarische sector. Met de toenemende ruimtevraag vanuit het NRD wordt de druk op de grondmarkt nog verder verhoogd.
Behoud van vruchtbare landbouwgrond
Wij pleiten dan ook voor zorgvuldig gebruik van de ruimte en benadrukken dat er gekeken moet worden naar alternatieven met minimale impact op de landbouwsector en vruchtbare landbouwgrond. LTO Noord stelt voor om de bestaande ruimte van Defensie beter te benutten en verlaten terreinen opnieuw in gebruik te nemen. Daarnaast wijzen wij op het welzijn van dieren, met name door uitbreiding van helikopterlandingsplaatsen kan dit veel problemen veroorzaken bij dieren.
We uiten ook kritiek op het idee om defensieactiviteiten te lokaliseren in landbouwtransitiegebieden, waar eerder gebrek aan ruimte is voor andere doeleinden. Wat ons betreft is dit niet de juiste oplossing en we pleiten dan ook voor een zorgvuldige afweging van belangen.
Veel onzekerheid in agrarische sector
LTO Noord roept het Ministerie van Defensie op om de impact van defensieactiviteiten op de agrarische sector grondig te onderzoeken en mee te nemen in de besluitvorming. Het is van belang om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan, want het zorgt voor veel onzekerheid onder boeren en tuinders.
Naast een algemene reactie vanuit LTO Noord richting Defensie, is er in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland ook provinciaal gereageerd op de plannen van Defensie.