Een toekomst met gezonde agrarische bodems, schoon en voldoende water en een robuust verdienmodel voor de agrarische sector zijn voor LTO Noord belangrijke speerpunten. Welke uitdagingen op het gebied van bodem en water zien agrariërs voor hun bedrijf? En welke kansen? Om dat te peilen heeft LTO Noord onlangs een ledenraadpleging gehouden. De helft van de 299 respondenten zijn melkveehouders, ongeveer een kwart akkerbouwers, en de rest is afkomstig uit overige sectoren.
Inspelen op maatschappelijke doelen en beter verdienmodel
Voldoen aan wet- en regelgeving op gebied waterkwaliteit wordt gezien als grootste bodem- en watergerelateerde uitdaging voor de komende tijd, blijkt uit de enquête. Veel leden spelen daar actief op in. Zo geven maar liefst 260 van de 299 respondenten (87%) aan dat ze de afgelopen vijf jaar maatregelen hebben uitgevoerd om de kwaliteit van bodem en/of water te verbeteren. Het gaat daarbij om maatregelen die voorheen geen onderdeel uitmaakten van de bedrijfsvoering. Daarbij kan gedacht worden aan het toepassen van meer bodembedekking/groenbemesters, het gebruik van diepwortelende rustgewassen of kruidenrijk grasland, maatregelen om erfafspoeling te voorkomen en het toepassen van ondiepe grondbewerking Ook het bufferen van water in natte periodes, de aanleg van stuwtjes en het zelf uitvoeren van waterkwaliteitsmetingen worden genoemd.
Het inspelen op veranderende maatschappelijke doelen en inzichten vormt een belangrijke motivatie om een maatregel door te voeren. Maatregelen kunnen ook bijdragen aan een beter verdienmodel, aldus de respondenten. De gedachte daarbij is dat een betere bodem- en waterkwaliteit tot hogere opbrengsten leidt.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
In de enquête is ook gevraagd naar de bekendheid van de leden met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), hét loket voor bodem- en watergerelateerde vraagstukken, met uitgebreide informatie over maatregelen, demonstraties, advies en subsidies. Een kleine 60% is bekend met DAW. Een deel van hen heeft ook actief gebruik gemaakt van DAW-diensten, bijvoorbeeld in de vorm van deelname aan een project, het laten uitvoeren een bodem- of erfadvies, gebruikmaking van een subsidieregeling, het inwinnen van informatie of het bezoeken van een (veld)demo.
Zelf aan de slag?
Ook aan de slag met een verbetering van de bodem- en waterkwaliteit? Kijk voor informatie en inspiratie op de website van DAW.