LTO Noord in de media: augustus 2024 in woord en beeld

  • LTO Noord

Afgelopen maand kwam LTO Noord meerdere keren prominent naar voren in de landelijke media. We zoomen in op wolvenbeheer, verzilting in West-Nederland en ondermijningsproblematiek bij boerenbedrijven.

Wolvenbeheer is steeds urgenter (1Vandaag, 21 augustus 2024)

Dit jaar zijn tot nu toe bijna evenveel wolvenaanvallen geweest als in heel 2023. Beheren is volgens Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, noodzakelijk voor een klein land als Nederland. "Dat zullen een heleboel maatregelen naast elkaar moeten zijn." Hij denkt onder andere aan het plaatsen van wolfwerende hekken en rasters, en het chippen van wolven. Koopmans vindt de aanpak van de wolf niet helder genoeg in Nederland. De provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid, waardoor er grote verschillen zijn in hoe boeren worden geholpen, ziet hij. "Ze krijgen natuurlijk wel subsidies van de provincie, maar ze worden vervolgens niet echt concreet geholpen bij het bouwen van dat hek."

 


Ondermijning op boerenbedrijven neemt toe (AD, 21 augustus 2024)

Meer dan een op de tien boeren en tuinders boven de grote rivieren is de afgelopen jaren benaderd door criminelen om een schuur of stal te huren. Dat blijkt uit een enquête door LTO Noord. Dat het om drugscriminelen gaat, is op het eerste gezicht lang niet altijd duidelijk. Vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter van LTO Noord: “Alle boeren moeten scherp en oplettend zijn. Drugscriminelen hebben hun werkgebied uitgebreid naar de noordelijke provincies. Niemand mag zo naïef zijn om te denken dat hem of haar dit niet kan gebeuren.” Regiobestuurder Marbel de Graaf is bezorgd dat financiële stress ondernemers kan verleiden tot verkeerde keuzes. “Dan klinkt een voorstel van snel geld aanlokkelijk. Maar als je één keer ‘ja’ hebt gezegd, kom je er nooit meer af.”

 


Verzilting Noordzeekanaal leidt tot gezondheidsproblemen bij koeien (NOS Journaal, 21 augustus)

Bij de aanleg van de Zeesluis IJmuiden is een kleilaag weggegraven. Daardoor zijn twee grondwaterlagen met zout en zoet water met elkaar verbonden. Hoewel de verzilting waarschijnlijk beperkt zal blijven tot binnen de kanaaloevers, wil Rijkswaterstaat door middel van monitoring eventuele verzilting vroegtijdig constateren en volgen. Een zoutdam moet de zoutwaterstroom beperken (maar die is pas eind 2024 gereed). Mariska de Leeuw, melkveehouder en LTO-afdelingsbestuurder van afdeling Kennemerland-Zaanstreek constateert dat een teveel aan zout water in de sloten kan leiden tot gezondheidsproblemen en vergiftiging bij koeien in de omgeving. Ze vindt dat het waterschap goed moet blijven meten in hoeverre zout water nog steeds binnen stroomt en welke effecten dat op dieren heeft.