Naast de Centrale Organisatie voor de Vleessector, de belangenorganisatie Vee en Logistiek Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij hebben de LTO-vakgroepen Kalverhouderij en Schapenhouderij de brief ondertekend.
Essentie van de LTO-brief: ‘vega hapjes versus verre vliegreizen’
De moraal: vega borrelhapjes staan niet in verhouding tot verre studiereizen. De ondertekenaars: “Echt duurzame keuzes maken, is géén kwestie van een tabel met algemene CO2-cijfers nalopen. Dat vraagt kennis van agrarische producten en vooral nuance. Met een focus op de gezondheid van de studenten, bevorder je die duurzaamheid wel. Duurzaam eten betekent gezonde en pure producten uit de land- en tuinbouw en de veehouderij serveren. Wij hopen dat de studenten en docenten van Saxion hiervan wel het belang inzien.”
Wat vindt LTO Noord van deze stellingname?
Karolien Hupkes, bestuurslid Markt & Maatschappij van LTO Noord regio Oost is het eens met de strekking van deze brief. “Je ziet bij meer overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen de neiging om vermeende niet-duurzame producten niet meer toe te staan. Of het nu rozen zijn, vlees- en visreclames of in dit geval het serveren van vleesproducten. Een ontwikkeling die, zoals in de brief verwoord, niet terecht is en niet in verhouding staat tot andere activiteiten. Noem het symboolpolitiek of greenwashing.”
Kennis vergroten, beeldvorming veranderen
Hupkes: “Het is goed dat we zelf aan de bel trekken. Als LTO komen wij op voor de belangen van al onze leden: ondernemers die met investeringen in stal en machines werken aan (de steeds strengere eisen voor) een verantwoorde omgang met dieren, grond en gewas. Dat alles om op verantwoorde wijze genoeg en gezond voedsel te produceren. Initiatieven als Boeren Buren en Boerderijeducatie, waar LTO Noord bij aangesloten is, helpt om de kennis over de landbouw te vergroten. “Steeds minder mensen hebben nog familie met een boerderij, steeds meer mensen staan letterlijk verder weg van de landbouw. Het gaat er niet om dat wij voor jou of de ander willen beslissen wat je eet, maar we willen je wel het begrip en besef meegeven dat de landbouw een prachtig en eerlijk product produceert.”