Met deze maatregelen wordt uitvoering gegeven aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.
LTO vindt dat schijnzelfstandigheid aangepakt moet worden maar ziet tegelijkertijd dat het voor ondernemers lastig is vast te stellen wanneer hier sprake van is. Nu de handhaving door de Belastingdienst weer wordt opgepakt zorgt dit voor veel onrust bij zowel opdrachtgevers als de zzp’ers zelf. Daarom is LTO verheugd dat er ruimte wordt geboden aan de goedwillende ondernemers die zorgvuldig en correct om willen gaan met de inzet van zzp’ers op hun bedrijf.
Modelovereenkomst
Ook in de agrarische sector worden zzp’ers ingeschakeld voor specifieke opdrachten. Daarnaast komt het ook voor dat een ondernemer zichzelf, naast de werkzaamheden binnen zijn eigen bedrijf, tijdelijk verhuurt voor werkzaamheden. LTO is eerder de modelovereenkomst agrarische werkzaamheden overeengekomen met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft deze goedgekeurde modelovereenkomst automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Bij het gebruik van de modelovereenkomst kunnen afspraken tussen een opdrachtgever en een zzp’er op een correcte wijze worden vastgelegd, waarbij het van groot belang is dat ook in de praktijk op deze wijze met elkaar wordt samengewerkt.
Terugkijken webinar
Om ondernemers te informeren organiseerde de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, in samenwerking met LTO, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst op 10 december een webinar. Tijdens het webinar is ingegaan op de situatie per 1 januari 2025, wat er voor ondernemers veranderd en hoe zij zich kunnen voorbereiden. Dit webinar is hier terug te kijken. Voor meer informatie over het veilig inschakelen van een zzp’er is er een speciale themapagina op de website van de Werkgeverslijn of kan telefonisch contact op worden genomen.