Het is niet voor niets dat ik ‘nieuw’ als titel kies voor deze column. Aan het begin van dit nieuwe jaar wens ik jullie namelijk alle goeds. Maar de titel ‘nieuw’ kan ook helpen bij vooruitkijken. Het is goed om onze historie te kennen. Maar zoals de Franse socialist Jean Jaurès ooit zei: ‘Traditie is niet het bewaren van de as, maar het levend houden van het vuur’.
Er zijn gelukkig nog veel nieuwe ontwikkelingen en kennis die we kunnen inzetten in onze bedrijfsvoering. Dat zullen we ook blijven doen. Wel zijn daarvoor een aantal randvoorwaarden nodig, die deels buiten onze invloed als individueel bedrijf liggen. En dus trekken we samen op in de belangenbehartiging.
We hebben met betrekking tot die randvoorwaarden een aantal lastige belemmeringen meegekregen uit het verleden. Bijvoorbeeld wet- en regelgeving die niet aansluit bij de praktijk. Bankier Mario Draghi zegt in zijn rapport over de concurrentiekracht van Europa dat er te veel regels zijn. En dat er drie domeinen zijn waarop dringend verbetering nodig is: innovatie versnellen, een koolstofarme economie met betaalbare energie en meer strategische autonomie ten opzichte van andere delen in de wereld.
Dit heeft ook effect op Nederland en onze sectoren. Voor onze belangenbehartiging in de provincies, waterschappen en gemeenten moeten we eerst uitdragen dat er een ‘andere wind waait’. Anders dan in de vorige Europese Commissie. In maart komt er een visie op landbouw en voedselzekerheid van Eurocommissaris Christophe Hansen, die kan helpen bij vertellen van dit verhaal.
Samen met de nog steeds actuele LTO-visie van goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap is er werk te doen. Zegt het voort!