Brochure: Biostimulanten? Kies zorgvuldig!

  • Gezonde planten
  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Biologische landbouw
  • Bollenteelt
  • Bomen en vaste planten
  • Fruitteelt
  • Glastuinbouw
  • Bodem en Water
  • Gewasbescherming

Wat zijn biostimulanten? Hoe kies je biostimulanten? Hoe passen biostimulanten in een geïntegreerde teeltaanpak? Ter inspiratie is een brochure gemaakt met tips & tricks en praktijkervaringen uit enkele teelten. Lees snel verder om te weten hoe je de brochure kunt lezen.

Vanaf 2030 zijn alle teelten weerbaar en nagenoeg emissieloos: hoe passen biostimulanten daarin? Toepassing begint bij zorgvuldig kiezen. Ter inspiratie is een brochure gemaakt met tips & tricks en praktijkervaringen uit enkele teelten.

In de brochure komen op 6 pagina’s aan bod:

  1. Dit zijn biostimulanten
  2. Dit is het verschil met biocontrol
  3. Tips & tricks: zó kies je biostimulanten
  4. Praktijkervaringen fruitteelt (Aryan van Toorn, CAF)
  5. Praktijkervaringen aardappelen (Guido Schriever, LLTB)
  6. Praktijkervaringen lelies (Ben Seubring, HLB)
  7. Zó passen biostimulanten in Integrated Crop Management (Rik Peters, Wageningen UR)

De brochure is opgesteld vanuit het landelijke expertteam Biostimulanten & Biocontrol, onderdeel van het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’. In het expertteam wisselen experts uit verschillende open en gesloten teelten kennis en ervaring uit over biostimulanten en biocontrol. Wat zijn eigenlijk de verschillen? Wat schrijft de wet- en regelgeving voor bij toepassing? Het devies van het expertteam: kies biostimulanten zorgvuldig.

Download hier de brochure 'Biostimulanten? Kies zorgvuldig!'

Beslisondersteunend systeem

In deze brochure staat ook een QR-code met link naar meer informatie en uitleg over het beslisondersteunend systeem dat het expertteam Biostimulanten & Biocontrol heeft ontwikkeld. Het is een stappenplan dat bedoeld is om telers te helpen bij het kiezen van biostimulanten (of biocontrol).

Groen Kennisnet

Op de laatste pagina staat een QR-code naar het dossier ‘weerbaar telen in de praktijk’ op Groen Kennisnet: scan de code en lees meer over nieuwste kennis en ervaring in diverse sectoren uit het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’.

Over het programma

Het LTO praktijkprogramma ‘weerbaarheid in de praktijk’ helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. De overheid en de land- en tuinbouw hebben afgesproken dat alle teeltsystemen vanaf dat jaar ‘weerbaar’ en ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Om de bodem- en waterkwaliteit te beschermen, te verbeteren en te voldoen aan EU-regels. In 12 pilots en expertteams wordt gewerkt aan het vullen van de gereedschapskist van telers met nieuw instrumentarium om hun gewassen op duurzame wijze gezond te houden en om plant- en teeltsystemen weerbaarder te maken.