Agrarisch ondernemers behouden enige groeiruimte rond de ‘grote rivieren’

Agrarische bedrijven in de uiterwaarden langs de grote Nederlandse rivieren behouden enige uitbreidingsmogelijkheden. Dit als gevolg van de actualisatie beleidslijn Grote Rivieren. LTO Noord heeft zich hiervoor al jarenlang sterk gemaakt. Agrarische bedrijven mogen niet op slot worden gezet.

DJI_0253

Wat is de essentie van de beleidslijn Grote Rivieren?

Aanleiding is de wateroverlast die begin jaren ’90 Nederland teisterde; door veel regen- en smeltwater liepen uiterwaarden rond de grote rivieren vol. Het risico op overstroming was levensgroot. Het is op het nippertje goed gegaan. Daarop heeft het Rijk per 1995 besloten tot het vaststellen van de beleidslijn. Dat betekende voor de landbouw dat agrarische bedrijven sterk werden beperkt in hun ontwikkeling Zij mochten nog eenmaal hun gebouwen met maximaal 10% uitbreiden. Agrarische bedrijven waren feitelijk bevroren, na gebruikmaking van die uitbreiding.

Waar heeft LTO Noord zich sterk voor gemaakt?

Wij hebben erop aangedrongen dat er groeikansen (qua bouwvolume) en daarmee perspectief moeten blijven voor agrarische bedrijven in de uiterwaarden. Dat heeft resultaat gehad. De referentiedatum voor de uitbreiding met 10% is verschoven naar februari 2025. 

Wat betekent dit voor agrarische bedrijven in de uiterwaarden?

Dit geldt voor de grote rivieren: Maas, Rijn, Waal, IJssel, Zwarte Water en een deel van de Vecht. Vooral in de uiterwaarden langs de IJssel en Nederrijn/Lek staan boerderijen. Deze actualisatie biedt nieuwe ruimte, zij het beperkt, voor die bedrijven die de afgelopen 30 jaar hebben uitgebreid. Zij mogen alsnog wederom hun bouwvolume met maximaal 10% uitbreiden (eventueel in combinatie met sloop van oude gebouwen). En bedrijven die niet hebben uitgebreid kunnen er uiteraard ook gebruik van maken.