Boerderijeducatie gestimuleerd

  • LTO Noord
  • Multifunctionele landbouw

Boerderijeducatie staat positief in de belangstelling. LTO Noord riep recent provincies op om boerderijbezoek door scholen te stimuleren. Verder werd het convenant tot samenwerking in de boerderijeducatie verlengd.

DJI_0278

 

LTO Noord riep recent provincies op meer te doen om boerderijbezoeken door scholen te stimuleren, zodat kinderen leren zelf keuzes te maken over eten. ‘Steeds minder kinderen komen van een boerderij. Daardoor weten veel kinderen tegenwoordig steeds minder goed waar het eten en drinken vandaan komt. Wij vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de voedselproductie’, meldt LTO Noord-regiobestuurder Karolien Hupkes. Zij is verantwoordelijk voor het onderdeel boerderijeducatie.


‘Dat draagt bovendien veel bij aan het begrip en besef over de sector. Het is belangrijk om kennis te hebben over eten. Wat is wel gezond en wat is niet gezond. Om zo tot een bewuste keuze te komen over bijvoorbeeld het wel of niet eten van vlees.’

Jong Leren Eten en Natuur & Milieueducatie bieden ook mogelijkheden voor boerderijbezoek. LTO Noord zou graag zien dat hierin meer samenhang komt en dat de organisaties elkaar versterken. Ook vraagt LTO overheden om hier budget voor vrij te maken.

De kosten zijn gering. Vaak gaat het om een kleine vergoeding voor de boerderij en de vervoerskosten. Toch kan dit voor scholen een obstakel zijn. LTO Noord gaat daarom ook graag in gesprek met de provincies over de mogelijkheden hiertoe. ‘Provincies vinden vitaliteit en gezondheid vaak belangrijk. Er zijn wel projecten of subsidies voor, maar we zien graag dat dit bij elkaar wordt gebracht’, zegt Hupkes.

Een andere positieve ontwikkeling in de boerderijeducatie is de hernieuwde ondertekening van convenant Platform Boerderijeducatie Nederland. Hiermee bekrachtigen negentien organisaties hun samenwerking voor de periode 2021-2025. De organisaties zijn actief op het gebied van boerderijeducatie en hebben het gezamenlijk streven om ieder kind van de basisschool minimaal één keer in zijn/haar basisschooltijd op de boerderij of tuinderij te laten komen.

Het platform verenigt ruim 325 agrarische bedrijven uit verschillende sectoren die zich richten op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, zowel regulier als speciaal. ‘De samenleving vindt dit heel belangrijk. Goed dat ruim 325 agrarische bedrijven hier een gezamenlijk antwoord op geven’, zegt voorzitter Arjan Monteny van Platform Boerderijeducatie Nederland.

Platform Boerderijeducatie Nederland is actief sinds 2016 en ontwikkelde Keurmerk Boerderijeducatie Nederland om de sector verder te professionaliseren. De deelnemende organisaties stelden kwaliteitseisen op voor de veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden. Het platform wordt gefinancierd door de deelnemende educatieboeren en ontvangt subsidie van ZuivelNL en overheidsprogramma Jong Leren Eten. LTO-vakgroep Multifunctionele landbouw levert menskracht om de doelstellingen te realiseren.

Boerderijbezoeken

De komende tijd wil het platform zich richten op het weer heropstarten van de boerderijbezoeken. Die konden afgelopen twee jaar bijna niet doorgaan vanwege coronamaatregelen. Daarnaast wil het platform graag de samenwerking verbreden met meer plantaardige sectoren. Hiervoor zijn al gesprekken gevoerd met ketenpartijen en educatieboerderijen uit de akkerbouw en de groente- en fruitsectoren.

Bron:

Nieuwe Oogst