Inmiddels is in Oost-Duitsland een gebied zo groot als Nederland besmet. In januari 2022 is daar het 3.200ste besmette zwijn geconstateerd en de eerste besmette zwijnen in Noord-Italië zijn geconstateerd. Veel zwijnen raken besmet door het eten van besmet vlees dat bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of in de natuur wordt achtergelaten. Daarnaast besmetten de wilde zwijnen elkaar en kunnen ze gehouden varkens besmetten.
Voor meerdere sectoren grote gevolgen
Wanneer de AVP uitbreekt in Nederland heeft dit grote gevolgen voor alle vormen van varkenshouderij en de gehele varkensketen. Daarnaast worden gebieden, waar de besmette zwijnen worden gevonden, langdurig afgesloten waardoor het ook andere regionale sectoren treft zoals toerisme. Maar ook landeigenaren, zoals akkerbouwers en melkveehouders, in de afgesloten regio’s die het land niet kunnen bewerken of vee uit kunnen scharen. Wat kun je preventief doen:
- Heb je grond en schade van zwijnen? Doe altijd een schademelding. Op basis van deze meldingen vindt zwijnenbeheer plaats.
- Meld via waarneming.nl waar een wild zwijn is waargenomen;
- Ben je werkgever in de agrarische sector en heb je internationale werknemers in dienst? Roep deze werknemers dan op om geen etenswaren uit het thuisland mee te nemen en hygiëne toe te passen op bijvoorbeeld schoeisel. Dit in verband met het risico op verdere verspreiding van de ziekte.
Meer informatie over de Afrikaanse varkenspest vind je op de website van de NVWA en de website van POV.
Oproep in verschillende talen
Download de oproepen voor internationale werknemers om geen etenswaren mee te nemen uit het thuisland in onderstaande talen:
Algemene informatie AVP
Download flyers met algemene info AVP: