Met veel passie en inzet beheren boeren op de Wilpse Klei al tientallen jaren graslandpercelen langs de IJssel met contracten voor agrarisch natuurbeheer. ‘De glanshaverhooilanden van agrarisch ondernemers in het gebied staan er qua natuurwaarde minstens zo goed voor als de natuurpercelen van Staatsbosbeheer’, vertelt Cor Heidenrijk. Hij is coördinator van het collectief Veluwe en van de agrarische natuurvereniging VeluweIJsselzoom.
In het project ‘Gebiedsverkenning Wilpse Klei’ werkt hij nauw samen met projectleider Yvette van Wichen van LTO Noord. Opdrachtgever voor het project, dat vorig jaar begon, is provincie Gelderland. De belangrijkste aanleiding is het streven van de provincie om in het gebied tussen de zomerdijk en de IJssel 75 hectare nieuwe natuur te ontwikkelen. Ook vindt de provincie het wenselijk om in de Wilpse Kleipolder natuurinclusieve landbouw te stimuleren.
‘De gebiedsverkenning is vooral bedoeld om af te tasten wat bewoners en ondernemers in het gebied vinden van de doelstellingen van de provincie en hoe ze daarmee om willen gaan’, vertelt Van Wichen. Heidenrijk en Van Wichen hebben het afgelopen half jaar diverse gesprekken met boeren in het gebied gevoerd. Van Wichen concludeert dat de bewoners van de Wilpse Klei open staan voor behoud en versterking van natuur en landschap.
‘Veel boeren in het gebied zijn daar ook al heel actief mee. In het algemeen geldt dat het gebied welwillend staat tegenover verschillende aspecten van natuurinclusieve landbouw, maar kritisch is voor wat betreft het verdienmodel.’
Tom Lammers is melkveehouder op de Wilpse Klei en bestuurslid bij LTO Noord-afdeling Zuid-Oost Veluwe. ‘De gebiedsverkenning is uitgevoerd op een manier die past bij de boeren. We zijn trots op ons karakteristieke gebied en boeren hier over het algemeen redelijk extensief’, vertelt Lammers.
Dertigjarig beheerscontract
‘De gebiedsverkenning heeft nog niet geleid tot echt nieuwe inzichten. Ik hoop dat de boeren met percelen tussen de zomerdijk en de IJssel uit de voeten kunnen met dertigjarige beheercontracten. Een tijdelijke functieverandering is beter dan een bestemmingswijziging van landbouw naar natuur. Dan ben je als agrarische sector de grond kwijt.’
Bij provincie Gelderland lijkt de aanbeveling om boeren die glanshaverhooiland beheren een dertigjarig beheercontract aan te bieden, in goede aarde te vallen. Heidenrijk: ‘Al zijn we wel benieuwd naar de officiële reactie van gedeputeerde Drenth op ons voorstel.’
V.l.n.r: Cor Heidenrijk van collectief Veluwe en VeluweIJsselzoom, Yvette van Wichen van LTO Noord en melkveehouder Tom Lammers.
Foto: Robin Britstra ‘De gebiedsverkenning is uitgevoerd op een manier die past bij de boeren’